Sunday, December 11, 2011

ΘΥΜΙΖΕΙ ΧΟΥΝΤΑ...


Η παράφορη αδικία για την Ομόνοια ήταν και σήμερα οφθαλμοφανής. Τα κατεστημένα και αυτοί που τους κάνουν το dirty work μέσα στο γήπεδο πήραν ένα παιχνίδι που όπως όλα έδειχναν άνηκε στους πράσινους και το 'πάσαραν' απροκάλυπτα στον ΑΠΟΕΛ (ανύπαρκτη κόκκινη στο 30’, μη καταλογισμός πέναλτι λίγο μετά, λανθασμένες υποδείξεις σε οφσάιντ και διάφορα άλλα μικρότερης σημασίας). Δικαιώνεται και πάλι ένα πρόσφατο κείμενο του Μάριου Θρασυβούλου για τα βαθιά ριζωμένα, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που καταστρατηγούν διαχρονικά τα δικαιώματα της βασικής ομάδας της αριστεράς και των οπαδών της (μπορείτε να το διαβάσετε - στο μπλογκ της Disdaimonas - εδώ)


Πάντως εμένα σήμερα η όλη εικόνα μου θύμισε μια δήλωση του Πατακού στη Δέσποινα Παπαδοπούλου (γυναίκα του χουντικού Γεώργιου Παπαδόπουλου), όπως την αφηγείται η ίδια.



7 comments:

  1. Earving Magic JohnsonDecember 12, 2011 at 1:37 AM

    Το θεωρώ τραγικό να μιλούμε για αριστερή ομάδα, για φαντάσματα, για χούντα…
    1. Η ομόνοια κατάφερε μέσα σε ένα παροξυσμό επεκτατικής οικονομικής πολιτικής να εκτινάξει τους μισθούς/συμβόλαια ποδοσφαιριστών στα ύψη. Μιλούμε για εκατομμύρια ευρώ εκεί που ο ημερομίσθιος, είτε αριστερός είτε δεξιός είτε απλά άνθρωπος χωρίς κομματικά/πολιτικά κολλήματα, παίρνει μισθούς πείνας. Μπράβο στην αριστερά! Θα τα βλέπει ο μαρξ και θα κλαίει…
    2. Είναι αριστερή ιδεολογία να κάνεις συμφωνίες με ocean tankers, να τα παίρνεις χοντρά (όπως τα πήρε και η εν λόγω εταιρία από την αριστερή κυβέρνηση) και μετά αυτή να κλείνει? Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια
    3. Στα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια η ομόνοια μαλακίζεται διοικητικά. Πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν σε προπονητές και παίκτες που έφυγαν νύκτα. Μιλούμε για εκατομμύρια
    4. Είναι κουραστικό πάντα να φταίει η διαιτησία. Η αντίπαλη ομάδα είναι στις 16 καλύτερες της Ευρώπης, είναι και αυτό με διαιτησία? Η αχαπαροσύνη της ομόνοιας στην ευρώπη δεν λέει κάτι για την ποιότητα της ομάδας?
    5. Παρομοιώσεις με χούντα, ειδικά ενώ στην εξουσία είναι το ακέλ (ως το κυβερνών ή το συγκυβερνών κόμμα) εδώ και 8 χρόνια είναι άστοχες αν όχι και βλαβερές για την κοινωνία
    6. Όταν κάνεις γκαλά dinner και μαζεύεις 400,000 ευρώ σε μία μέρα τότε δημιουργείς ερωτήματα ενώ σίγουρα δεν μπορείς να διατυμπανίζεις για αριστερά αφού μιλούμε για grande κεφαλαιοκράτες. Όλοι αυτοί οι «αριστεροί» που τα βρήκαν? Φέρτε το ΥΠΟΙΚ να εισπράξει φόρους και μαύρα λεφτά
    7. Προσωπικά το βλέπω τραγικό να συνδέεις τον αθλητισμό με τα κόμματα και την πολιτική. Αν αυτό είναι το κατεστημένο στην Κύπρο, δεν πρέπει να το δεχόμαστε αλλά να προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Keep football free of politics

    ReplyDelete
  2. Αγαπητλε Earving,

    θα ακολουθήσουν σε κάποια φάση αναρτήσεις μου που αναφέρονται στην αστικοποίηση της Ομόνοιας σε επίπεδο διοίκησης. Για τώρα να πω ότι συμφωνώ με κάποια που τούτα που λαλείς με τη διαφορά ότι η Ομόνοια προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις άλλες ομάδες που έκαμαν παρόμοιες κινήσεις. Ναί έγινε κακοδιαχείρηση, ναι είναι πολύ ακριβά τα εισητήρια διαρκείας, κ.λπ. Όμως επήες ποδά επήες ποτζεί τζιαι τελικά απέφυγες το θέμα (ελπίζω όϊ σκόπιμα). Η Ομόνοια ήταν μια ζωή κατατρεγμένη στα γήπεδα. Η δομή της ΚΟΠ και των διάφορων επιτροπών, είναι τέτοια που διοικείται που την δεξιά στο 90%. Τούτον εν το αλλάσει ούτε μια κυβέρνηση, ούτε ένας εκατομμυριούχος πρόεδρος. Τούτος εν τζιαι ένας που τους λόγους που έκαμα παραπομπή σε σχετικό άρθρο που τα εξηγεί τούτα.

    Δεν μπορείς απλά να ρίχνεις ένα 'keep football out of politics' και να ξεμπερδεύεις, διότι καλώς ή κακώς το ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι και ιδεολογία, είναι και πολιτική. Αυτό το γεγονός είναι ιστορικά διαμορφωμένο τζιαι αποτελεί την πραγματικότητα μέσα στην οποία διεξάγουνται τα ντέρμπυ.

    Τώρα για το ίδιο το παχινίδι, εσημείωσα στο αρχικό μου κείμενο κάποιες φάσεις. Υπάρχουν πλέον στο Youtube και μπορείς να τις δεις από μόνος σου χωρίς τους χρωματισμούς των ΜΜΕ. Δες τζιαι κρίνε, μακρυά από την περηφάνια σου σαν Αποελίστας ή σαν οποιοσδήποτε αγανακτισμένος με τη διοίκηση της Ομόνοιας......α τζιαι λάβε υπόψη ότι εχτές η Ομόνοια εν είσχιε προπονητη μες το γήπεδο λόγω της γνωστής λογικής του παραλόγου.....ά τζιαι ο διαιτητής άλλαξε την τελευταία στιγμή.

    ....η κάθε ανάρτηση με το θέμα της.

    ReplyDelete
  3. Αγαπημένε Αρκούδα

    1. Η Ομόνοια δεν προσπάθησε απλά να συναγωνιστεί με άλλες ομάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτή χαράσσει πορεία με την εκτίναξη των λεφτών. Παίζει το παιχνίδι της αγοράς και πλήρωνε δυσανάλογα για να κτίσει ομάδα σε ένα καλοκαίρι πάνω σε κακομαθημένα που ούτε στα όνειρα τους δεν φαντάζονταν τέτοιους μισθούς.

    2. Κατατρεγμένη… Φίλε αρκούδα η ομόνοια είναι η λαοφιλέστερη ομάδα. Αυτό σημαίνει δύναμη και η οποιαδήποτε ομοσπονδία δεν θα μπορούσε διαχρονικά να παραγνωρίζει την ομάδα που φέρνει τα περισσότερα λεφτά σε εισιτήρια/δικαιώματα/διαφημίσεις. Επίσης αν το πάρουμε κομματικά, στην ΚΟΠ υπάρχουν εκπρόσωποι όλων των ομάδων (βλέπε ΑΕΛ, Σαλαμίνα, Ερμής, Αλκή, Δερύνεια, κ.α.) που αν υποθέσουμε ότι όντως ακολουθούν κομματική γραμμή η ομόνοια ποτέ δεν θα ήταν στην απόλυτη απομόνωση. Επίσης τις δεκαετίες 70, 80 που τα έπαιρνε τα πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο πάλι ήταν κατατρεγμένη? Για μένα υπάρχει σίγουρα μια δόση υπερβολής αφού και ο ΑΠΟΕΛ με την αποδεδειγμένα καλύτερη ομάδα της ιστορίας του, και με την εύνοια των πάντων όπως ισχυρίζεσαι, ακόμη να καταφέρει να κάνει ένα back to back (δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα).

    3. Δεν είναι μία κυβέρνηση αφού πλην των κυβερνήσεων του δησύ, το ακέλ ήταν σταθερά μέλος της κυβέρνησης, τα τελευταία χρόνια πρακτικά και ακόμη πιο άμεσα με δικούς του υπουργούς

    4. Keep football free of politics – αυτό δεν είναι για να ξεμπερδεύω. Αυτό έπρεπε να ήταν το όραμα και ο στόχος των νέων που ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα. Δυστυχώς ακραία άτομα από όλες τις ομάδες συντηρούν αυτό τον κομματικό φανατισμό που δεν έχει θέση στα γήπεδα. Δεν το αγνοώ, ούτε εθελοτυφλώ αλλά δεν το επικροτώ και με αηδιάζει.

    5. Ρώτησα άτομα αντικειμενικά ουδέτερα, αφού εγώ μπορεί να είμαι τυφλωμένος από φανατισμό, και η απάντηση ήταν η ίδια. Ο διαιτητής δεν καθόρισε το αποτέλεσμα αναλύοντας μου μία μία τις φάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του τέρματος της ομόνοιας)
    Τέλος παραθέτω σχόλια από το διαδίκτυο (την εγκυρότητα δεν την εγγυώμαι) ούτε αν αυτός που τα έγραψε ήταν όντως ομονοιάτης αλλά θα μπορούσαν να σε προβηματίσουν.
    «Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της Ομόνοιας έκαμεν 754 λάθη, και συνεχίζει να κάμνει και φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους πραγματικούς φταίχτες. Ο ανέτοιμος Μπουθόν είναι λίγο πιο αργός από τον επιτάφιο, τα έκανε σκατά και φταίει ο διαιτητής! Μάλλον αυτός που τον έβαλε να παίξει φταίει. Είναι ο ίδιος που έκανε ολόκληρο σίριαλ για το Μαρκάσα το καλοκαίρι ....άσχετα αν ο Μαρκάσα είναι για το τσιόλο και στο τέλος βράζει το πάγκο. Είναι οι ίδιοι που έφεραν πίσω το Γέβριτς, και στο παραλίμνι πόζαρε για μια ωραία φωτογραφία, να μεν αναφέρουμε το δύκολο τέρμα που έφαε στην Ευρώπη πέρσι ......είναι αυτοί που άφησαν το γκράντε επιθετικό Ρενχίφο γιατί δεν είχαν λεφτά να φέρουν άλλο..πως να έχουν αφού τα δώσανε σε κάποιους άσχετους πρόπερσι!
    Αν μας έβαζαν εμάς το γκολ που βάλαμε, θα πηγαίναμε μέχρι και στο διάστημα κλαίγοντας ότι ήταν offside. Τα κάνανε θάλασσα και μας πουλούν παραμύθια...φταίει ο διαιτητής, φταίει η ΚΟΠ, φταίει η παράγκα .... ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ..... ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ, και όσο καταφέρνουν να πουλούν τις αρλούμπες στους καημένους Ομονοιαάτες....τόσο πιο πίσω θα μένουμε. Ρωτούν μας με ποια ομάδα είμαστε και αντρεπούμαστε να πούμε. Πήαιννε σπίτι σου κύριε Μιλτή και πάρε μαζί σου και τη παράγκα ....μην ξεχάσεις το Λάρκου ....»

    Αυτά και απολογούμαι αν είμαι εκτός θέματος. Επίσης επιμένω ότι είναι άστοχη οποιαδήποτε αναφορά στη χούντα

    ReplyDelete
  4. Φίλε Kareem,

    Νιώθεις τζείνα που λαλείς. Τούτον διώ σου το. 'Ομως τούτον έσχιει το εξής αποτέλεσμα. Μέσα σε 2 μεγάλες αναρτήσεις, ούτε για την τιμωρία Λάρκου εμίλησες, ούτε για τες φάσεις του αγώνα (εκτός που το γκολ της Ομόνοιας, που δεν καταλαμβαίνω γιατί το συζητούμε καν, αφού κανένας παίχτης της δεν είσχιεν επαφή με την μπάλα πριν αυτή καταλήξει στα δίκτυα).

    Τωρά στα σημεία σου:

    1) Το ΑΠΟΕΛ είσιεν εκατομμυριούχους προέδρους πολλά πριν που την Ομόνοια, που του έφερναν λεφτά τζιαι που γενικότερα το εστήριζαν οικονομικά στα δύσκολα. Τότε η Ομόνοια είσχιεν μισθωτούς για μέλη του Δ.Σ. Ως εκ τούτου δεν καταλαμβαίνω γιατί η ανάλυση σου για τον ανταγωνισμό στο Κυπριακό ποδόσφαιρο ξεκινά που την προεδρία του Μιλτή.

    2. 3. Η λαοφιλέστερη ομάδα διατηρεί ένα ψήφο σε μιαν ΟΠ με πλειοψηφικό σύστημα, τζιαι λιγότερους από ένα στις διάφορες επιτροπές. Κάποιες που τις άλλες ομάδες που ανέφερες δεν έχουν σημασία πολύ απλά διότι θέση στην ΚΟΠ έχουν τα σωματεία Α’ Κατηγορίας, τα οποία έχουν αγωνιστεί αδιάλειπτα σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα στην Α’ Κατηγορία κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Εν τυχαίο τούτο; Εν δίκαιο;
    Ένα εκ των παραδειγμάτων της έλλειψης ισχύς της Ομόνοιας στην ΚΟΠ τζιαι της πλήρους κυριαρχίας των δεξιών σωματίων εν τζιαι το αίτημα για ξένους διαιτητές που δεν έσιει εισακουστεί στην ουσία.
    Έναν άλλο παράδειγμα εν το πρόστιμο για τη σημαία του Τσε Γκε Βάρα (που ήταν τελίκά του Μπομπ Μάρλεϊ). Οι σβάστικες τζια τα γνωστά συνθήματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν σηκώνουν πρόστιμο;

    Ομως για να εμπεδώσει κάποιος το ΄κατατρεγμένη Ομόνοια' πρέπει να κοιτάξει πρώτα απ'όλα στη δεκαετία του 40 (τζια του 50) τζιαι να διερωτηθεί πως τζιαι γιατί εδημιουργήθηκεν η Ομόνοια....τζιαι γιατί έγινε δεκτή στο πρωτάθλημα το '53.
    Για τη δεκαετία του 80' παραθέτω απόσπασμα από το άρθρο που προφανώς εν εμπήκες στον κόπο να διαβάσεις:

    'Τις δεκαετίες ’60, ’70 και ’80 ακόμα, το ποδόσφαιρο ήταν καθαρά λαϊκό σπορ, με πιστούς οπαδούς στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα , χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινωνική ελίτ. Δεν υπήρχαν λεφτά, δεν υπήρχε δημοσιότητα. Διοικούνταν ερασιτεχνικά, όπως ερασιτεχνικά έβλεπαν και το ρόλο τους οι ίδιοι οι άνθρωποί του στα κέντρα εξουσίας. Ήταν και τότε η ΟΜΟΝΟΙΑ(όπως και άλλες ομάδες) το αποπαίδι. Μόνο που δεν έμπαιναν στη διαδικασία να κινητοποιήσουν με τόση ένταση παρασκηνιακά τους μηχανισμούς, είτε της Ομοσπονδίας, είτε της Δικαστικής, είτε των διαιτητών , γιατί απλούστατα αδυνατούσαν μπροστά στη μαζικότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αλλά και γιατί δεν υπήρχε το συμφέρον, πέραν φυσικά της ηθικής ικανοποίησης να την εμποδίσουν από την επιτυχία.'

    4) Εννεν οι ακραίοι φανατικοί που συντηρούν τον κομματικό φανατισμό εκτός αν ακραίοι φανατικοί εν τζιαι οι διάφοροι 'αξιοσέβαστοι' οικονομικοί τζιαι πολιτικοί παράγοντες. Τζαι εννεν μόνον ο κομματικός φανατισμός το ζήτημα αλλά τζιαι το ευρύτερο ιδεολογικό-πολιτικό τζιαι οικονομικό κατεστημένο. Τούτον εν πολλά σημαντικό σημείο. Μπορεί λόγω του ότι είσαι περήφανος για τη δική σου ομάδα να μεν το δέχεσαι εύκολα διότι συνεπάγεται ευθύνες για όλοκληρη τη ταυτότηα του ΑΠΟΕΛ, αλλά υιοθέτα την οπτική γωνία του κοινωνικού αναλυτή τζιαι διερωτήθου αν είναι δυνατό σε ένα σύστημα όπως το Κυπριακό, με άκρατο διπολικό κομματικόν ανταγωνισμό τζιαι μια δεξιάν ηγεμονία στον κρατικό μηχανισμό, να μείνει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο.

    5. Άμαν είσαι έτοιμος, φίλε Kareem, να μιλήσουμεν για τις φάσεις πέμου.

    6. Η αναφορά στη Χούντα ήταν ημί-μεταφορική, όπως θα έπρεπε να είχες καταλάβεις, ή όπως θα έπρεπε να είχα εγώ εξηγήσει καλύτερα. Ο συνειρμός μου μετά το παιχνίδι ήταν τέτοιος που θυμηθηκα το πιο πάνω βίντεο. Μέσω αυτού του βίντεο το μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι το εξής: ότι στην Κύπρο του σήμερα, όπως τζιαι στη Χούντα, η αδικία στο ποδόσφαιρο είναι κοινό μυστικό.

    ReplyDelete
  5. Αρκούδα, σε χαιρετώ και εύχομαι καλή πορεία στο μπλοκ σου.Θάθελα να προσθέσω λίγο στη συζήτησή σου με τον φίλο Kareem.Είδα καταρχήν εύστοχο το σχόλιο περί Χούντας.Μια κλίκα ανθρώπων με ιδιαίτερα συμφέροντα, αντιδημοκρατική που λειτουργεί με σκοτεινές διαδικασίες.Πόσο μακριά είναι από την ποδοσφαιρική πραγματικότητα της Κύπρου;Νιώθω ότι ο Kareem δεν θέλει να χαλάσει τη μαγική εικόνα που έχει για την ομάδα του.Κυρίως τώρα που είναι στη καλύτερή της φάση.Θίγει πολλά πράγματα μαζί, σαν να θέλει να ξεφύγει από την ουσιαστική συζήτηση.
    -Αν ο Μιλτής είναι ανίκανος,έκανε βλακείες,δρα ως ένας συνηθισμένος εκατομμυριούχος,είναι μακριά από τον μέσο οπαδό της ομάδας του,αυτά όλα δεν αναιρούν τη φύσιογνωμία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τη θέση της στο όλο σκηνικό του ποδοσφαίρου.
    -Τι σχέση έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το ποδόσφαιρο;Μήπως διορίζει και ελέγχει τα μέλη της ΚΟΠ,της Δικαστικής, των Παρατηρητών, των Διαιτητών;Μα η ΟΜΟΝΟΙΑ σάρωνε τα πάντα επί Κυπριανού κυρίως...
    -Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε τις πιο μεγάλες της επιτυχίες στην εικοσαετία 1970-1990, γιατί ήταν πολύ πιο μπροστά από τις άλλες ομάδες.Ήταν λαοφιλής σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος δεν πήγαινε γήπεδο.Σε μια εποχή όπου το ποδόσφαιρο λατρευόταν από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και σχεδόν καθόλου από την ελίτ.Είχε φίλους που την υπηρετούσαν και θυσιάζονταν για την ομάδα αυτή.Ήταν πολύ πιο οργανωμένη από τα άλλα σωματεία.Να θυμίσω ότι ήταν η πρώτη ομάδα που έκανε προετοιμασία στο εξωτερικό και έφερε ξένους παίκτες.Ήταν η ομάδα που ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.Και φυσικά, κανένα κατεστημένο δεν είχε τη δύναμη να την σταματήσει!
    -Όσο για την πολιτική στο ποδόσφαιρο,είναι ουτοπία να μην βλέπουμε ότι όλα τα σωματεία λίγο πολύ ιδρύθηκαν πάνω σε πολιτικά θεμέλια.Θα μπορούσε αυτό να εξηγηθεί ως ιστορική ιδιομορφία και να πάμε παρακάτω.Δηλαδή,να μπουν σωστές βάσεις για δημοκρατική λειτουργία και έλεγχο των διαδικασιών του ποδοσφαίρου.
    -Μου κάνει εντύπωση ότι, όταν μιλούμε για πόλεμο ενάντια στη ΟΜΟΝΟΙΑ, κάνουν όλοι τους ανήξερους.
    Ενώ το ΑΠΟΕΛ είναι παντού και ελέγχει τα πάντα,η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι προκλητικά έξω.Έίχε ποτέ πρόεδρο της ΚΟΠ Ομονοιάτη,έλεγχε ποτέ την πλειοψηφία της Εκτελεστικής, της Δικαστικής, των Διαιτητών η ΟΜΟΝΟΙΑ;Ποιοι αφήνουν έξω από όλα αυτά, όχι μόνο την ΟΜΟΝΟΙΑ,αλλά και την ΑΕΛ,τη Σαλαμίνα, την Αλκή;
    -Το γιατί δεν πήρε δύο συνεχόμενες χρονιές πρωτάθλημα το ΑΠΟΕΛ, προφανώς δεν είχε τόσο καλή ομάδα δύο συνεχόμενες χρονιές.Γιατί αποδεδειγμένα, όποτε το ΑΠΟΕΛ έχει καλή ομάδα, ισοδύναμη με τους ανταγωνιστές του, δεν το χάνει με τίποτε!Φίλε Kareem, μην αγωνιάς! Θα το πάρετε φέτος...Είναι και πολλά τα λεφτά.
    -Μην υπερβάλλουμε για τους Ομίλους της Ευρώπης.Το να μπεις είναι το θέμα όπου θέλεις να σε ευνοήσουν οι συγκυρίες, πέραν της καλής ομάδας.Συνήθως οι μικρές ομάδες έχουν επιτυχίες όταν φτάσουν στους Ομίλους.Ο αμυντικός προσανατολισμός,το πάθος του πρωτάρη,τα λίγα ματς,η άγνοια και η υπεροψία των δυνατών.

    ReplyDelete
  6. Μια πολύ σύντομη παρέμβαση:
    Η πολιτική στο ποδόσφαιρο ΔΕΝ είναι αποκλειστικά κυπριακό φαινόμενο. Για πιο πολλά εισηγούμαι το βιβλίο “Μια θρησκεία χωρίς άπιστους: Ποδόσφαιρο” [από τις εκδόσεις “Λιβάνης”], των Νίκου Μπογιόπουλου [δημοσιογράφος στο “Ριζοσπάστη” και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ – και εξαίρετος συζητητής] και Δημήτρη Μηλάκα.

    ReplyDelete
  7. Άκουσα τζιαι που άλλούς για το εν λόγω βιβλίο τζιαι ότι εν πολλά αξιόλογο. Θα το γυρέψω....

    ReplyDelete